1953 tot 1971: Groei en afname

In Amersfoort kwam in de jaren vijftig een ambitieus woningbouwplan van de grond. Voor het gemeentebestuur was van belang dat het centrum ook weer echt het centrum werd. De nieuwbouwwijken werden dan ook aan de oostzijde van de stad geprojecteerd.

Voor Nefkens betekende dit dat er gedacht moest worden aan uitbreiding van het huidige lijnennet en veranderingen in de bestaande lijnen.Wel werd er vastgehouden aan de 25minutendienst, wat betekende dat 1 bus per lijn nodig was. Inmiddels werden aan de tour afdeling 2 nieuwe Leyland (Tiger Cub) Verheul bussen toegevoegd. Deze bussen met de nummer 18 en 19 kwamen in 1956 in dienst.


De eerste Leyland doet zn intrede bij Nefkens, vele volgden. serie 18-19
(foto uit brochure Intra-Eurovisie, de vroegere naam van Nefkens Tours)

In 1958 moest het lijnennet dat toch grondig gewijzigd worden vanwege de groei van de stad. De letters van de lijnen verdwenen en er kwamen cijfers voor terug:

Voor juiste service werden een 6 tal nieuwe Leyland Holland Coaches aangeschaft. De bussen kwamen eind 1957 in dienst met de nummers: 21 t/m 26. In kort tijdbestek wordt Nefkens voorzien van een aantal nieuwe bussen uit verschillende series.


De Leyland Holland Coach met karakteristieke Verheul front, serie 21 t/m 26.

Eind 1957 zag het complete wagenpark er als volgt uit:


 

Voor het tourgedeelte komen er in 1958 een tweetal nieuwe Leyland Royal Tigers, busnummer 7 en 8, geschikt voor 45 personen.


afgebeeld staat de Nefkens 8 (serie 7,8). Van dit type bus is zelfs onlangs een blueprint gevonden.
(klein verschil: de bergramen boven de instap en de bestuurder)


De blueprint is van een AMZ bus uit Goes, voor de echte fanatiekelingen: volgnummer 2557 bij Verheul (gedeeltelijk afgebeeld)

Deze serie werd in 1960 aangevuld met 2 kleine broertjes (37 persoons): de Tiger Cubs met nummers 5 en 6.


Leyland Tiger Cub met Verheul carrosserie, serie 5,6.

Tevens werden in 1960 nog een 3-tal Holland Coaches afgeleverd voor het stadsvervoer: nummer 27,28 en 29. Verschil met de eerdere Holland Coaches was de achterdeur, die zich achter de achteras bevond.


de tweede serie Holland Coaches met achterdeur achter de achteras. serie 27, 28, 29.
foto: B.J. Franken

In 1963 en 1967 vinden er uitbreidingen in het lijnennet plaats:

In 1964 weet een eenling het wagenpark nog binnen te dringen, een Leyland met busnummer 30. Deze wordt aanvankelijk alleen op lijn 2 ingezet omdat de bus aanzienlijk langer is en het manouvreren over een bochtige route niet aan te bevelen is. Later zal de 30 voornamelijk voor groepsvervoer ingezet worden.


Leyland Verheul 30, gefotografeerd na 1978, toen de gele kentekenplaten hun intrede deden.

In de volgende jaren zou de verkeersituatie in Amersfoort sterk wijzigen. Vertragingen en meer autobezitters maken het een lastige tijd voor Nefkens. De gemeente geeft een garantie af dat het verliezen tot 1983 zal vergoeden.