1946 tot 1953: het begin van Henri Nefkens

Na het staken van de AAD dienstregeling op 1 april 1943, zou het tot 1946 duren voor er weer een busdienst in Amersfoort zou verschijnen. De AAD stelde na de oorlog dat er 18 maanden nodig waren om een dienstregeling op te zetten.

Bij het gemeentebestuur was in 1946 een brief binnengekomen van de firma H. Nefkens. Hierin stelde dit bedrijf dat zij slechts 3 maanden nodig zou hebben om in Amersfoort een stadsbusdienst van de grond te krijgen. De AAD was niet in staat om op kortere termijn met de exploitatie te beginnen. Het gemeentebestuur antwoordde dan ook dat zij geen bezwaar had, dat een particulier bedrijf de openbaar vervoersdienst in de Keistad zou gaan exploiteren.

Voor het uitoefenen van een busdienst diende een vergunning te worden aangevraagd bij het Directoraat van Verkeer. In oktober 1946 kwam het bericht dat de gemeente Amersfoort toestemming had om, binnen de gemeentegrenzen, een busdienst te exploiteren. Op voorwaarde dat de firma Nefkens binnen 1 maand zou zorgen voor openbaar vervoer in Amersfoort, werd op 5 november besloten dat Nefkens de stadsdienst zou gaan verzorgen.

Op een dumpterrein in Delen, werden 3 zogenaamde Dental Trucks, mobiele tandartspraktijken van het Canadese leger gevonden. Tevens werd op een sloopterrein een oude 10-persoons Chevroletbus ontdekt.
De trucks werden geschikt gemaakt voor personenvervoer. Hiertoe werden in de achterbak 2 langsbanken geplaatst. Ook werd aan de achterzijde, bij de toegansdeur, een laddertje aangebracht zodat de reiziger gemakkelijk toegang had tot de 'bus'.
Tevens werd een signaalinrichting aangebracht om te chauffeur te kunnen waarschuwen dat gestopt moest worden. De wagens werden in Scherpenzeel gespoten in de bekende blauw/grijze firmakleur.


Chevrolet bus + 3x Chevrolet Blitz - voorheen "dental trucks Canadian Army". Deze 'bussen' werden begin 1948 buiten dienst gesteld. De nummerplaten werden ingezet voor de nieuwe Chevrolet 6702 bussen.

Op 16 november verscheen een advertentie in de dagbladen waarin een nachtwaker en vlotte conductrices gevraagd werden. Eveneens verscheen de dienstregeling van de 3 buslijnen waarop de diensten zouden worden uitgevoerd:

De dienstregeling was zo opgezet dat aan de halte Snouckertlaan, door de lijnen B en V aansluiting kon worden gegeven op lijn S, zodat passagiers vanuit het Soesterkwartier door konden reizen van en naar het station. In de praktijk bleek deze opzet niet haalbaar gezien de veelvuldig gesloten overweg bij het Smallepad, waarvan de bus gebruik moest maken om het Soesterkwartier te kunnen bereiken.

Op 22 september 1947 werd een nieuwe lijn in dienst gesteld:

Vanaf september 1947 werden de eerste van 8 nieuwe Chevrolet bussen in dienst gesteld. Deze kwamen ter vervanging van de omgebouwde legertucks en de van de sloop geredde 10-persoons Chevroletbus. In februari 1948 bezat Nefkens alleen nog nieuw materieel: 8 Chevrolet bussen met de nummers 1 t/m 8 en een capaciteit van 30 zittende passagiers per bus.


Chevrolet 6702 Den Oudsten serie 1,2,3,4,5,6,7,8. Toen de bussen met de nummers 11 t/m 14 kwamen, werden de eerste 6 Chevrolet bussen afgevoers. De 4 en 6 bleven nog. Van bus 6 is bekend dat deze naar de firma Dijkhuizen (als 23) ging en met de overname door Tensen op 1-4-1959 ging deze bus verder als Tensen 40. Inmiddels wel voorzien van een Perkins dieselmotor.

In 1948 werd een kwartiersdienst ingesteld op lijn S. Inmiddels was deze lijn al doorgetrokken naar het station ipv Plantsoen West.

Dit betekende dat, mede door ook tour activiteiten van Nefkens, het wagenpark versterkt moest worden. Een Kromhout diesel met Verheulcarrosserie. De bus kreeg het nummer 10 en had 43 zitplaatsen. Bovendien had de bus een 2e deur: een middenuitstap.


Kromhout Verheul nummer 10. Deze bus werd afgevoers in 1961.

In 1949 kwamen meer bussen het wagenpark versterken. In de eerste plaats de nieuwe Chevrolet bussen met de nummer 11 t/m 14. Deze bussen zouden de eerste lichting Chevrolets vervangen.


Chevrolet Verheul serie 11,12,13,14. Deze bussen werden afgevoerd in de periode 1961. De 14 bleef tot 1966.
foto: J. Voerman

Op hetzelfde chassis (CT30) als de nummers 11 t/m 14 werd ook een tourwagen gebouwd. Deze bus kwam als nummer 9 in bedrijf. Helaas is hier alleen een luchtfoto van.


foto: uitsnede uit foto stadsarchief.

Tenslotte werd in 1952 er een Daf / Hercules / Verheul aangeschaft met het nummer 15. Het bijzondere aan deze bus is, dat deze bus initieel is gebouwd als demo-trolleybus. Na demonstraties in Groningen en Arnhem in werd de bus bij Daf omgebouwd tot een dieselbus.


met kenteken L-27096 de Daf Verheul welke eerst als trolley demo heeft gediend in o.a Groningen. Deze werd afgevoerd in 1961
foto: J. Eggink

Eveneens in 1952 werd een tourbus aangeschaft met het nummer 16 en 17. Deze Daf met Verheul carrosserie heeft zelfs een eigen ansichtkaart gehad (16). De bus met het nummer 17, stond zelfs afgebeeld op een folder van Daf Verheul.


Daf Verheul busnummer 16, speciaal voor Nefkens Tours, de tour 'afdeling' van Nefkens


Nefkens 17, afgebeeld op de voorpagina van een Daf folder.